Sådan vælger du den rette farve til huset

Klassisk grå eller moderne sort? 

At vælge farve til huset er ikke helt let. En grundregel er at tage hensyn til omgivelserne og husets stil. Her finder du flere tips, som hjælper dig på vej til et nymalet hus.


Et godt tip er at gå rundt og kigge på huse i nabolaget. Ser du en farve, du kan lide, så bank på og spørg, hvilken farve de har malet med. Hvis du vælger at tage udgangspunkt i en lille farveprøve, så skal du tage hensyn til, at nuancen altid opleveres skarpere og mere intens, når den males på en større overflade. Vælg derfor en farveprøve, som føles lidt mere 'snavset' og afdæmpet, end det du har tænkt dig. Et andet godt tip er altid at prøvemale et stykke af facaden, inden du bestemmer dig, så du ved, at nuancen stemmer overens med det, du har tænkt dig. Du kan også male en spånplade, som du kan bære rundt om huset - så kan du vurdere farven i forskelligt lys.

Grå, hvide og sorte huse

Umalede træbjælker, der er blevet grå af vind og vejr. Sådan så de første grå facader ud. I dag er grå en populær kulør på facader, og der findes en række forskellige nuancer at vælge imellem. Ønsker du, at huset skal fremstå neutralt, skal du vælge en grå nuance med gult i. Så risikerer du ikke, at huset opleves som blåt. 

Hvide huse, som dukkede op i slutningen af 1500-tallet, var i lang tid et symbol på status, og farven sås på kirker, slotte og herregårde. I dag er hvid dog blevet en populær facadefarve. Ønsker du, at huset skal opleves som rigtigt hvidt, skal du vælge en hvid nuance med lidt sort i sig. Ønsker du i stedet en cremefarvet facade, skal du vælge en hvid med tilsætning af gult. Undgå hvide nuancer med tilsætning af rødt, blåt eller grønt, da huset så kan opleves som lyserødt, lysegrønt eller lyseblåt. 

Sorte huse er relativt moderne blandt danske sommerhuse. Noget, du kan tænke over, hvis du vælger at male huset sort, er, at mørke farver holder på varmen. Det gør, at facaden slides mere, end hvis du maler med en lysere farve.

Vælger du gul, bør du vælge en nuance, der trækker en smule i retning af rød. Så får du en mild og varm farve.

Gule huse

Man forbinder især gule huse med Skagen-huse. Traditionen for at male huset gult strækker sig tilbage til 1700-tallet. Inspirationen kom fra sydeuropæiske sandstenspaladser. For at et gult hus kan passe ind i omgivelserne, bør du vælge en gul nuance, som trækkes en smule i retning af rød. Så får du en mild og varm farve, som ser naturlig ud. Gule farver, som trækkes i retning af grønt, ser ofte lidt snavsede ud og en klargul nuance kan opleves som plastikagtig.

Grønne huse er relativt sjældne.

Vælg en gråblå nuance, hvis du ønsker huset skal opleves som blåt.

Grønne og blå huse

Naturens grønne nuancer trækkes ofte mod gult. En grøn græsplæne har fx mere gult i sig, end hvad man lige skulle tro. En facade, som males i en grøngul nuance, opfattes slet ikke som gul, til trods for, at den lille farveprøve kan give indtryk af det. Facaden kan i stedet opleves som en anelse blå. Den grønne nuance, vi har valgt her, ser helt grøn ud, men den har faktisk meget gult pigment i sig. 

Blå er en farve, som let stikker ud, og blå huse er derfor relativt usædvanlige. Vælg en gråblå nuance, hvis du ønsker, at huset skal opleves som blåt – og en neutralt grå nuance, hvis du ønsker, at huset skal opleves som gråblåt.

Brune og beige huse

Huse, der males i brunt og beige, smelter ofte fint ind i naturen og tilpasser sig omgivelserne, lyset og detaljernes nuancer. En brun eller beige farve ser en smule trist ud på en lille farveprøve, men facader malet i brun eller beige er ofte meget lækre at se på. Tænk på, at en beige farve trækkes imod både gråt, gult, brunt eller rosa. Ønsker du, at huset skal opleves som gråt, skal du derfor vælge en beige, som trækkes mod gråt osv. 

For at få en tydelig brun facade skal du vælge en mørk og ensartet farve. Hvis du vælger en brungul farveprøve, vil facaden opleves som mere gul end brun, og en rødbrun prøve giver en rødere facade. 

Klassisk svenskrød.

Lys brun farve er ofte ret lækker at se på.

En rosa farve giver fint modspil til den grønne natur omkring.

Røde og rosa huse

Forgængerne til vores traditionelle røde huse er facader i røde tegl, som dukkede op i middelalderen. Rødt markerede status, og derfor begyndte man endda at male træ- og stenhuse røde. Siden da har rødt været en populær facadefarve, men forbindes nok mest med klassisk svenskrød. Præcis som alle andre farver bliver den røde mere intens på en stor overflade sammenlignet med, hvordan den opleves på en lille farveprøve. Vælg derfor en mere afdæmpet rød nuance. 

Ønsker du et hus, som opleves som klassisk 'lade-rødt', skal du eksempelvis vælge en rød nuance, som trækkes i retning af det gule.

Rosa er en farve, som let stikker ud. Ønsker du at male huset rosa, skal du derfor vælge en afdæmpet nuance med tilsætning af gult.