Nyt liv til gamle møbler

Klassiske møbler i ny aftapning

I det moderne brug-og-smid-væk samfund vil vi gerne inspirere til at male i stedet for at købe nyt. Hvad sker der, hvis man tager noget så klassisk som hvidmalede dækmøbler i træ og giver dem et nyt liv? Vi malede stole og bord om i tre farver. Resultatet blev lækre udemøbler med lounge-stemning.


I Stockholms skærgård står et nybygget træhus, malet i sober sort, som smelter fint ind i den omgivende grønne naturgrund.

Det store træterrasseareal er blevet behandlet med en farveløs olie for at beskytte det mod vind og vejr, og for at træet kan bevare sin naturlige karakter og åretegningerne. Familien ønskede at skabe et afslappende lounge-hjørne til skønne stunder i solen eller et kølende hvil i skyggen. For at få den rette stemning ville de ikke have metal- eller plastikmøbler, men havde i stedet kigget efter træmøbler. Valget faldt på klassiske hvidmalede dækstole. Men da stolene blev stillet på plads, føltes den hvide farve desværre alt for skarp mod den sort-malede facade. I stedet for at bytte dem ud, valgte familien imidlertid at male møblerne om.

De købte tre prøvespande med nuancer af grå, der lå op ad hinanden. Ved prøvemalingen blev de forelskede i alle nuancerne og valgte derfor at bruge alle sammen på forskellige måder. Eftersom kulørerne holdes inden for samme grå familie, blev resultatet alligevel ensartet. Forskellige nuancer giver en fin og naturlig variation. De store dækstole blev malet i nuancen Lergrå 047, den lille stol i nuancen Linne 046. For at bryde det lidt op og flirte med den sorte facadefarve valgte de mørkere grå, Rök 049, til bordet. Den maling, der blev til overs, blev brugt til at male en bakke, en krukke og en kurv i samme nuance som bordet. Resultatet blev elegante grå møbler og detaljer, som matcher både facade og omgivelser på en fin måde.

Tip!

1. Det meste kan males om – bare sørg for at gøre forarbejdet ordentligt. Så hæfter malingen bedre, og du får et resultat, som holder sig fint længe. 
2. Vær ikke bange for at anvende nye farver på klassiske møbler. Vær kreativ og skab din egen personlige stil. 
3. Kig på omgivelserne! Hvordan matcher farverne, du har valgt, til facaden, haven og andre detaljer udenfor?
4. Køb flere prøvespande med farver i skiftende nuancer. At male møbler, som står ved siden af hinanden, i forskellige nuancer, giver en fin og levende effekt. 
5. Mal mere end møblerne. Det er superfint at male andre detaljer som fx blomsterkrukker, kurve og vandkander.