Mal entréen pæn og praktisk

Ville det ikke være herligt at blive mødt af en smuk og ryddelig entré, når du kommer hjem?

Feng Shui-eksperten Susanna Utbult deler sine bedste tips til, hvordan du skaber en indbydende entré ved hjælp af farver.

Hvordan ser det ud i entréen hjemme hos dig? Et ikke helt uventet syn i vores hjem er bunker af sko og tasker på gulvet og overfyldte kroge og bøjler. Kaos frem for ro og orden er noget, der påvirker hele hjemmet, og endda hvordan vi har det. Ifølge feng shui er hoveddøren og entréen hjemmets vigtigste rum. Det er det sidste, vi ser, når vi går hjemmefra, og det første, vi møder, når vi kommer hjem. 


- Feng shui handler om at skabe balance, harmoni og klarhed for at få et bedre hjemmemiljø, som får os til at føle os bedre tilpas. Er der rodet i entréen, som er vejen ind i vores hjem, leder det til ubalance i resten af hjemmet, siger Susanna Utbult.

Lyse vægge er bedst

Entréerne i vores hjem er ofte små, lange og smalle rum uden vinduer. Men med de rigtige farver, god belysning og skjult opbevaring kan du faktisk skabe en rummelig entré, selvom forudsætningerne ikke er de bedste.  

- Har du store overflader med naturligt dagslys, er det nemmere at arbejde med mørke farver. Men har du en lang, smal eller lille entré, vil den føles endnu mere smal med mørke vægge. Det er meget bedre at arbejde med hvide vægge eller andre lyse farver, når du vil skabe rum. Hvis entréen er meget lang, kan det være en idé at male næsten hele væggen hvid og slutte af med et mørkt farveparti. Det giver en fornemmelse af, at entréen er både kortere og bredere.

Jordnært gulv og loft

Susanna giver flere råd om, hvorfor et mørkt gulv er den bedste kombination til lyse vægge.

– Kontrast mellem væg og gulv er godt, og et mørkt gulv til lyse vægge skaber en følelse af bredde i rummet. Samlet set er det godt med jordnære farver på gulvet, for det giver en følelse af stabilitet. Når det gælder loftet, er det bedst at male det hvidt, hvis lofthøjden er standard, det vil sige omkring 2,50 meter, da en mørk farve får loftet til at føles lavere. Er loftet derimod betydeligt højere, kan en mørk farve gøre entréen hyggeligere.

Vigtige detaljer

Fodlister og andet træværk bør være blanke, da disse ofte bliver beskidte, og en overflade med mere glans er nemmere at rengøre. Blankt træværk er desuden fint til lidt matte vægge. For at skabe en harmonisk helhed i rummet er det fint at arbejde med samme farve på træværk og vægge. 

– Arbejder du med samme farve på træværk og vægge, kan du vælge at male døren i en anden farve. Det kan give følelsen af, at døråbningen er større. Men en farve på væggen, en på træværket og en anden på døren giver et rodet look. Tænk også på, at mørke fodlister i kontrast til lyse vægge får døråbningen til at se mindre ud. 
Med en nedtonet farveskala på vægge og træværk er det desuden nemmere at udføre detaljer, uden at det bliver rodet. 

– Tilføj farver, der gør dig glad gennem eksempelvis malerier. Billeder er også godt at anvende, da det giver entréen personlighed og gør den indbydende. Og hvis du bare skal have friske blomster ét sted i dit hjem, så er det i entréen. Spejle er også gode at bruge, for de reflekterer lyset og får dermed rummet til at føles større. Et andet råd er at have indendørsbelysningen indstillet på en timer, for det er altid meget hyggeligere at komme hjem til en oplyst entré.

3 Trin til en indbydende entré

1. Farver
Hvidt loft, lyse vægge og mørkt gulv skaber følelsen af plads i et lille rum.

2. Belysning
Vælg både en god almen belysning, så det er let at finde ting i skuffer og skabe, og en hyggelig punktbelysning for stemningen.

3. Opbevaring
Jo renere overflade, des mindre stressede bliver vi. Skjult opbevaring er derfor altid bedst, da det gør entréen mindre rodet.

Om Susanna

Susanna Utbult, feng shui-konsulent gennem mange år og ekspert på området. Siden 2010 ejer og driver hun også Nordic School of Feng Shui.