Mal soveværelset

Skab din egen personlige stil i soveværelset

Hvilken atmosfære vil du skabe i dit soveværelse? Lyst og luftigt eller mørkt og hyggeligt? Hvis du bare tager udgangspunkt i, hvad du selv kan lide, skal resultatet nok blive godt. Farver er en fantastisk måde at forandre, forbedre og forny. Her får du en række tips fra os. 

 
Nogle vil have lys og masser af plads for bedre at kunne vågne, mens andre vil have et soveværelse, der er som en hyggelig hule, hvor man kan gå i hi. Det ene er ikke mere rigtigt end det andet. Ligesom når man vælger tøj, handler indretning og farvevalg om personlighed. Om at finde lige præcis den stil, der passer til dig og skaber den stemning, som du vil have i dit soveværelse. Hovedsagen er, at soveværelset bliver et sted, hvor du kan slappe af, sove godt og vågne udhvilet. Her kan farverne faktisk gøre en forskel.  

Lyse nuancer

Har du svært ved at komme op om morgenen? Et lyst soveværelse kan faktisk gøre det nemmere at vågne. Lyse nuancer på vægge, gulv, loft og lister giver en rummelig og luftig fornemmelse. Vælger du for eksempel at male hvidt, kan det give en flot effekt at arbejde med forskellige glansgrader. Matte vægge er superflotte sammen med blanke paneler. Det kan også være en flot detalje at male med en skabelon eller et mønster i samme farve som væggen, men med en anden glans. Kontrasten mellem det matte og det blanke forandrer sig med lyset. Du kan også anvende forskellige slags belysning i rummet – fra loftslamper til punktbelysning og levende lys.

Afdæmpede farver

Foretrækker du et mørkere og mere hyggeligt rum, skal du vælge afdæmpede og lidt tungere farver. En afdæmpet blå, grøn eller grå farve er flot og har en beroligende effekt, hvilket passer ekstra godt i soveværelser. Ligesom med de lyse farver bliver det rigtig flot, hvis man blander matte og blanke overflader. Det er også flot at male tone i tone, altså tage udgangspunkt i den farve, som du godt kan lide, og så vælge en mørkere og en lysere tone af den. Mal væggene i én farve, listerne i en anden og måske loftet i en tredje. Det vigtigste er, at du vælger en farveskala, som skaber en harmonisk helhed i rummet. 

Tænk på detaljerne

Hvis der er flotte paneler eller andre detaljer i dit soveværelse, som du vil fremhæve, skal du male dem hvide eller en anden farve, der danner en kontrast til væggene. Hvis du derimod har enkle lister og kedelige skabslåger, kan du gøre dem mere diskrete ved at male dem i samme farve som væggene. Vælger du lyse og naturlige farver og materialer i rummet, bliver det rigtig flot, hvis du maler nogle detaljer i en helt anden farve, der virkelig stikker ud. Måske har du en pude på sengen i en farve, som du virkelig godt kan lide? Så køb nogle billige ting på et loppemarked, og mal dem i en samme farve. På den måde får du nogle smukke detaljer, der skaber helhed i rummet. Og sidst, men ikke mindst: Hav modet til at gøre det personligt – så kan det aldrig gå helt galt.