Forarbejde - rengøring og grundmaling af facaden

Rengøring og grundmaling af facaden

Hvordan kan huset komme til at se flot ud år efter år? 

Det gælder først og fremmest om at gøre et rigtig grundigt forarbejde -  det er ikke her, man skal springe over hvor gærdet er lavest. Så inden du skynder dig til farvehandleren efter maling, er det en god idé at have læst ordentligt på vejledningen. Og vær ikke bange for at spørge personalet hos farvehandleren til råds.

Rengør grundigt

Rengør grundigt

Det samme skidt, der sætter sig på husets vinduer, sætter sig også på facaden. Hvis du ikke har vasket facaden i 10-15 år, kan du nok tænke dig til, hvor meget skidt der sidder på huset.

Start med at tjekke, om der er vækst af alger, skimmel eller andre belægninger, for i så fald skal du bruge et algemiddel. Blotlæg de overflader, som skal vaskes, før du påfører rengøringsmidlet. Undgå at bruge højtryksrenser. Til selve afvaskningen fungerer det godt med en vaskebørste, som sættes fast på vandslangen. Skyl grundigt. Glem ikke at afdække de overflader på huset, som ikke skal afvaskes. Også planter nær huset skal beskyttes.

Tjek

Tjek og reparér

Hvis du har træfacade, skal du tjekke, om der er områder med råddent træ. I så fald skal det skiftes ud, inden du kan fortsætte. Tjek også om der er revner i træet. Revner skal spartles og derefter males grundigt med trægrunder.

Skrab

Skrab løstsiddende maling af

Du bør skrabe løstsiddende og afskallende maling af. Giv dig god tid til denne del af arbejdet, da løs maling kan gøre, at malingen hæfter dårligt. Tag eventuelt lidt af facaden ad gangen, hvis arbejdet er for stor en mundfuld på én gang. Husk at bruge en ordentlig kvalitetsskraber. Stålbørste kan også være et godt alternativ.

Grund

Grund

Påfør imprægneringsolie på facadens endetræ, sprækker og revner. Hvis du siden hen skal male med træbeskyttelse, kan du påføre trægrunder på hele facaden. 

Mal

Mal

Først og fremmest: Hold øje med vejret! Du skal ikke male i bagende sol eller hvis solen står direkte på. Så tørrer malingen for hurtigt og vil stribe.

Du skal heller ikke male i fugtigt vejr. Maler du på en fugtig overflade, kan der opstå fugtblærer, som ikke ser pænt ud.
Påfør rigelig med maling på hele facaden og vær grundig omkring endetræ. Lad det tørre i halvandet døgn, før du maler anden gang.

er føjet til den gemte liste
er blevet fjernet fra den gemte liste
er føjet til indkøbslisten
er blevet fjernet fra indkøbslisten
You have to choose a size.
You have to choose a amount.
Du måste välja en färg