Vælg den rette farve til facaden

Vælger du den rette farve til huset, bliver det en fornøjelse at se på de næste mange år.
Svart hus
 • Tid til at male huset om - men hvilken farve skal du vælge?

  Yvonne Karlsson, som har mange års erfaring i at vælge farver til huse, afslører nu sine bedste tips.

  – Tag udgangspunkt i husets stil. Man bør holde sig til de farver, der var populære dengang huset blev bygget. Hvis man fx vil male et 70'er hus kridhvidt, bør man måske tænke sig om en ekstra gang, siger hun.

  Det er en rigtig god idé at gå en tur rundt i nabolaget for at blive inspireret til farvevalget.

  – I mine øjne findes der ingen bedre måde, for så får man set, hvordan en farve ser ud på facaden og hvordan den fungerer i omgivelserne. Finder man et hus, hvis farve man kan lide, synes jeg godt man kan banke på og spørge om farvekoden. Ellers kan du tage et billede og vise det til farvehandleren. 

  Yvonne Karlsson anbefaler også at man tjekker med kommunen, inden man går i gang med malearbejdet. 

  – Nogle områder er farvekoderne bestemt i lokalplanen eller af grundejerforeningen.

 • Gult hus

  Hvad er den hyppigste fejl, når man vælger farve til huset?

  – Den hyppigste fejl er absolut at vælge for kraftige farver, fordi man ikke tænker over hvordan farven ser ud på en stor facade. 

  Moderne nybyggede huse, som oftest er funkisinspireret, fungerer godt i sort, grå og hvid. Der er sket en tydelig forskel fra 80'ernes farveglade huse. 

  – Trenden går mod farver i den grafiske skala tilført træ-farver. Som altid handler det om at forny sig, men jeg tror at vi om nogle år vil se en tilbagegang til lidt flere farver, siger Yvonne Karlsson.

 • Tips – sådan vælger du den rette farve

  • Kig rundt i nabolaget - hvilke farver dominerer? Hvordan kommer din farve til at passe ind?
  • Tag udgangspunkt i naturen. I det hele taget er naturen ret nedtonet og sammenhængende. De stærke farver findes i detaljer som fx blomster. Hav det i baghovedet, når du tænker farvesammensætning til et hus.
  • Tag en farveprøve med fra farvehandleren. Prøvemal et felt på facaden eller på en kvadratmeter spånplade. Den kan du flytte rundt med, så du får en idé om, hvordan farven gør sig på husets forksellige sider. De fleste farver bliver lysere og mere farverige i dagslys, og der er forskel på nord- og sydsiden.
  • Spørg om hjælp. Din lokale farvehandler har sikkert information om, hvilke farver der er populære i dit område, og kan give dig tips om, hvad der passer til lige dit hus.
 • Farver til træfacaden

  Er det tid at vælge ny farve til huset? Her finder du alle vores farver til udendørs træfacader. Internt link til farver

 • dk
  er føjet til den gemte liste
  er blevet fjernet fra den gemte liste
  er føjet til huskelisten
  er blevet fjernet fra huskelisten
  You have to choose a size.
  You have to choose a amount.
  Du måste välja en färg