Hvid er det sikre valg

Hører du til dem, som godt kan lide hvidt? Så har du en god grundfarve i dit hjem. Men hvidt er ikke bare hvidt. Indretningseksperten Mija Kinning deler ud af sine bedste tips til, hvordan du får projektet til at lykkedes, når du maler hvidt. 

Vardagsrum

Hvidt har altid været og vil altid være populært i vores hjem. 

- Det, som er så fantastisk ved hvidt, er, at det er lidt som at begynde med et blankt stykke papir og så fylde på. Det meste bliver meget smukt, når det står mod en hvid overflade. Spørger du mig, kan det aldrig blive trist med hvidt, siger Mija Kinning, som er indretningsekspert, scenograf og programleder kendt fra de svenske indretningsprogrammer Bygglov og Roomservice.

Mija Kinning
kök
Vardagsrum

Som indretningsekspert går Mija altid ud fra, hvad dem, hun indretter hos, kan lide. Trends er ikke vigtige. Det er derimod den personlige smag og stil, hun vil nå ind til.  

- Rigtig mange kan lide hvidt, og det er ikke så mærkeligt. Hvid er en god basis at gå ud fra, og du kan matche hvid til hvad som helst. Jeg tror også, at vi nordboere er så glade for hvid, fordi det er den kulør, som reflekterer lyset allerbedst, og vi har brug for meget lys her mod nord.

Hvidt er ikke bare hvidt – farven findes i et bredt spektrum fra koldt med blå indslag, til varmt som går over i det gule.

- At arbejde med tone i tone med forskellige hvide farver er meget fint. Vil du have en sprød og kølig følelse, vælger du nuancer i den blågrå skala, og vil du have varme, vælger du mere gullige nuancer. Ligesom alle andre farver opfører hvidt sig forskelligt i forskellig belysning. Tag derfor farveprøver med hjem og prøvemal for at se, hvordan de forskellige hvide farver fungerer i netop dit hjem.

At gå fra kold til varm hvid kan være meget fint, men det er vigtigt at have øje for helheden. 

- RAL 9010 med meget gult i sig har været populært rigtig længe og er næsten blevet standarden på døre og andet træværk. Har du malet træværk i denne farve, bør du vælge en hvid med gult i sig på væggene. Ellers er der risiko for, at træværket kommer til at se snavset og nikotingult ud. Vil du have kridhvide "kolde" vægge, bør du derfor også male træværket i en kridhvid.

At arbejde med forskellig glans og forskellige overflader på samme hvide farve er både effektfuldt og fint. 

- Personligt kan jeg godt lide helmatte overflade, som næsten ser kridtagtige ud. Det er utrolig smukt. Men jeg er også glad for at arbejde med mellem nul og halvfems i glans for at få variation. 

trappa

For Mija er hvide vægge det perfekte grundlag i indretningen. Lyse vægge og lofter giver rumfornemmelse og får rummet til at tage sig større ud. Derudover passer alle typer gulv faktisk til hvide vægge. Hvidmalede gulve skal vedligeholdes mere end andre gulve, men på mørke gulve træder støv tydeligere frem. Akkurat ligesom mørke vægge kræver mørke gulve mere belysning i rummet. 

- Jeg har selv meget hvidt derhjemme på væggene og endda hvide gulve, fordi jeg kan lide kontrasterne, som hvid giver, og at det fremhæver andre ting i rummet. Grønne planter, andre farver og materialer med forskellige strukturer står rigtigt godt til hvidt. 

Kök

Nogle vil måske tænke, at det er kedeligt med hvide vægge, og noget som kun den forsigtige indretningskonsulent vælger. Men faktum er, at hvide vægge åbner for helt andre muligheder for at være kreativ med hensyn til andre indretningsvalg, end mere farvestærke vægge gør. 

- Jeg mener, at du kan være modig og ikke skal være bange for at blande det friske med forskellige tekstiler som fx puder samt forskellige farver til dine hvide vægge. Det tilfører liv til rummet og skaber en fantastisk følelse. Kan du fx godt lide tekstiler med masser af mønster og kulører, så er hvide vægge virkelig fantastiske, og har du kunst på væggene, så løfter hvid virkelig oplevelsen. Det eneste, du skal være forsigtig med, er at blande for mange forskellige træsorter, for det bliver let for rodet.

Tip fra Mija Kinning: Match hvid med andre farver

Varmt til varmt: Hvis du maler væggene i en varm farve, så vælg en varm hvid til træværket. Har du en varmgrå nuance på væggene, vælg da en varm hvid med gult i til træværket.

Koldt til koldt: En kold hvid nuance passer allerbedst til andre kolde nuancer af eksempelvis blå, grøn eller grå.

dk
er føjet til den gemte liste
er blevet fjernet fra den gemte liste
er føjet til huskelisten
er blevet fjernet fra huskelisten
You have to choose a size.
You have to choose a amount.
Du måste välja en färg