Mal træmøbler – enkelt, sjovt og smart!

Er spisebordet ridset, står der en gammel lænestol på loftet og samler støv, eller har bogreolen set bedre tider? Smid det endelig ikke ud! Gamle møbler kan komme til se ud som nye igen. Møbelpolstreren Mimmi Staaf deler ud af sine bedste tips.

Mimmi Staaf er møbelpolstrer med egen butik og eget værksted i Midsommarkransen i det sydlige Stockholm. Hun har altid været interesseret i miljø og genbrug, men det var lidt af et tilfælde, at hun endte med at blive møbelpolstrer.

– Jeg arbejdede i restaurationsbranchen, hvilket ikke var noget for mig. Ved et tilfælde tog jeg et aftenkursus i møbelpolstring, og så var jeg hooked. Jeg tænkte, at det var helt genialt, for der er jo så mange smukke møbler, stoffer og farver at arbejde med. Og så er det sjovt.

Stadig flere får, ligesom Mimmi, øjnene op for, hvor sjovt og smart det er at renovere møbler.

– Det gør mig glad, at folk er så engagerede og interesserede i at lære mere om, hvordan man bevarer gamle møbler. Det er virkelig sjovt at se noget, der var på vej til lossepladsen, få nyt liv. Faktum er, at det meste kan reddes – selv hvis det er i temmelig dårlig stand.

Mimmis bedste tips er derfor, at man skal have modet til at kaste sig ud i et projekt, og at man skal være tålmodig. 

– Vær ikke bange for at prøve dig frem, og tag dig god tid til hvert trin. Så bliver resultatet meget bedre. Lad være med at tænke, at det skal være færdigt på en weekend. 

Hun anbefaler også, at man går på loppemarkeder og auktioner, hvor man virkelig kan gøre nogle gode fund. 

– Jeg ved sjældent, hvad jeg leder efter. Jeg bliver oftere fanget af et møbels form end dets stil. Jeg kan ganske enkelt se for mig, at det kan blive til noget andet. Et godt tip er at vente med at købe noget, til du har tænkt igennem, om det passer ind hjemme hos dig.

Skåp

6 steg till nymålade möbler

  1. Tvätta ytan noggrant med målartvätt.
  2. Slipa ytan med fint slippapper och skrapa bort lös färg så fäster färgen bättre. 
  3. Spackla igen eventuella hål och andra skador med ett snickerispackel. Slipa ytan jämn. 
  4. Välj en pensel eller roller med bra kvalitet så blir resultatet bättre. Välj en bred pensel till stora ytor och en smal pensel till svåråtkomliga ytor som pinnstolsryggar. 
  5. Grundmåla med en passande grundfärg. Följ alltid den rekommenderade torktiden på burken. 
  6. Täckmåla alltid två gånger även om resultatet ser bra ut efter en strykning. Var noggrann med att följa den rekommenderade torktiden mellan strykningarna.

Hvis du har et favoritmøbel, som virker helt umuligt at renovere, anbefaler Mimmi, at du beder en professionel om hjælp, inden du smider det ud, og at du tør tænke anderledes.

– Man kan jo udskifte visse dele af et møbel. Jeg renoverede for eksempel et bord, hvor fineren var totalskadet. Så kontaktede jeg et firma, som hjalp mig med at udstanse en messingplade, som blev limet oven på bordpladen. Det blev rigtig flot, og bordet kunne reddes. 

De fleste møbler og materialer kan males, også laminat. Det vigtigste er at vælge de rigtige produkter og værktøjer og være grundig med forarbejdet. 

– Vask og slib overfladen. Så kan malingen bedre hæfte. Og sørg altid for at grunde med en passende maling, inden du maler med den dækkende maling. Det giver et meget bedre resultat. Personalet i farvehandlen har ofte stor viden og kan svare på dine spørgsmål. 

Når det gælder farvevalg, findes der hverken rigtigt eller forkert. Tag udgangspunkt i det, du selv kan lide, og den indretning, som møblet skal passe ind i. 

– Jeg kan godt lide at matche stof og maling tone i tone. Det kan også være smukt at male et møbel i samme farve som væggen, og det skaber harmoni i rummet. Det er også flot at skabe en rød tråd ved at male forskellige møbler i samme farve. Det vigtigste er, at rummet bliver et inspirerende og rart miljø at opholde sig i, at du kan lide dit møbel, og at du bliver glad af at have det stående.

 

Mimmi Staaf

Mimmi Staaf er møbelpolstrer. I de seneste fire år har hun drevet firmaet Mimmi Staaf Möbelmakeri med webbutik, butik og møbelpolstrerværksted i Midsommarkransen i det sydlige Stockholm. 

dk
er føjet til den gemte liste
er blevet fjernet fra den gemte liste
er føjet til huskelisten
er blevet fjernet fra huskelisten
You have to choose a size.
You have to choose a amount.
Du måste välja en färg