Tid til at male huset om? Tid til ny farve?

Et hus er meget mere end blot facaden. Detaljer som vinduer, døre, altan, gesimser og grunden er lige så  vigtige for helhedsindtrykket. Her får du tips til, hvad du kan overveje i forhold til valg af farver.

 

Svart katt

Det første, du skal gøre, når det er på tide at male om, er at kigge på husets stil. Har du et ældre hus, som er blevet malet om mange gange gennem årene, er det godt at kigge på lignende huse og læse op på, hvilke farver der var almindelige, da huset blev bygget. Ofte er den farvesætning, som det har fra begyndelsen, nemlig den bedste. Det betyder ikke, at du er nødt til at vælge præcist samme farve, når du maler om, men balancen skal være den samme. De dele, som var mørke fra begyndelsen, bør fortsat være det, mens dele, som var lyse, bør males lyse igen.

Kontrast eller ro

Har dit hus fx flotte vinduer, som du vil fremhæve, så maler du dem i en farve, som står stærkt frem. Jo mere kontrast der er mellem farverne, desto tydeligere bliver detaljerne. Ønsker du i stedet at skabe en kontrast, som ikke drager blikket mod vinduerne, så skal du male dem i kulør med samme lysmæssige egenskaber som facaden. 

Vil du male større overflader som balkonrækværk i hvidt, bør du vælge en hvid med lidt gråt eller gult i sig for at skabe et roligere indtryk. Ellers risikerer du, at rækværket stikker alt for meget ud. Har du et hvidt hus, maler du detaljerne i samme hvide nuance som facaden. 

Har dit hus flere døre, kan det være en god idé at male hovedindgangen i en farve, der afviger fra resten, for at markere, at den er vigtigst. Et tip er at male de øvrige døre i samme farve som andre detaljer eksempelvis vinduerne.

Vit puts

Prøvemal alle dele

Inden du maler hele huset i en ny farvesætning, bør du altid prøvemale en del af facaden og de forskellige detaljer, for at se hvordan de forskellige farver passer sammen. Så får du også et godt billede af, hvordan slutresultatet kommer til at se ud.

måla vit vägg

Farveprøver

Farveprøver kan se lidt triste ud på farvekort. Det skyldes, at alle farver bliver lysere og stærkere, når de males på større udendørs overflader. Et eksempel er farven Faluröd, som ser brunrød ud på farveprøven, men bliver varmrød, når den males op. Når det gælder gult, så bør prøven være 'snavset' og trække lidt rødt ind, så huset opleves som lækkert gult. Selv rosa farveprøver bør være lidt 'snavsede' og have meget gult i sig, for at facadefarven kan blive behagelig.

Farver til udendørs maling

Hvilket produkt skal du male med? Her finder du alle vores produkter til udendørsmaling.

dk
er føjet til den gemte liste
er blevet fjernet fra den gemte liste
er føjet til huskelisten
er blevet fjernet fra huskelisten
You have to choose a size.
You have to choose a amount.
Du måste välja en färg